Vera Kekić na Međunarodnom skupu likovne umjetnosti u Egiptu

vera kekic egipat

Slikar i grafičar iz Trebinja Vera Kekić, koja je prije 10 godina bila dobitnik “Zlatne piramide” iz oblasti grafike, nagrade za najboljeg mladog internacionalnog umjetnika na 16. Salonu Mladih – Salon of Youth „16 th” u Kairu u Egiptu, prisustvovala je Međunarodnom naučnom skupu likovnih umjetnosti koji je održan u gradu El Minya u Egiptu.

Konferencija je održana na Fakultetu likovnih umjetnosti na Univerzitetu Minya, na čelu sa dekanom, uvaženim umjetnikom Dr Ahmed Ragab Sakr- om, kao i mnogobrojnim profesorima.

Tema konferencije je bila kako oživjeti ulogu likovnih umjetnosti u službi društva, odnosno proglasiti prijeku potrebu da se vrati uloga umjetnosti u društvu, koja je posljednjih godina zapostavljena, a samim tim istakne i značaj umjetnika.

Paralelno sa konferencijom organizovan je i Međunarodni likovni simpozijum na kojem je Vera uzela učešće uz odabranu grupu umjetnika iz Njemačke, Egipta, Indije, Slovačke, Italije i Sudana.

Simpozijum je održan u organizaciji Muzeja moderne umjetnosti Univerziteta Minya, a likovna djela u kojima su umjetnici predstavili licni identitet i identitet zemlje iz koje dolaze, ostala su kao trajni pečat u stalnoj postavci ove ugledne institucije, koja je jedna od najznačajnijih Muzeja moderne umjetnosti Univerziteta u Egiptu.

Za učešće na Međunarodnom likovnom simpozijumu i prisustvu Međunarodnom naučnom skupu likovnih umjetnosti, Vera Kekić dobila je i značajno priznanje.

Verin odlazak i mogućnost učešća i predstavljanja grada Trebinja, RS i BIH na ovim Međunarodnim likovnim manifestacijama pomogao je Grad Trebinje.

Did you like this? Share it!

0 comments on “Vera Kekić na Međunarodnom skupu likovne umjetnosti u Egiptu

Comments are closed.