Izložba Vere Kekić u Čačku

vera kekic cacak

Naša draga sugrađanka, mr Vera Kekić, akademski slikar i grafičar iz Trebinja, uljepšala je zimske dane građanima Čačka, otvarajući 12. decembra 2011. godine svoju izložbu u prelijepom prostoru Narodnog muzeja. Izložbi su prisustvovali mnogi zaljubljenici u umjetnost, a poseban osvrt na Verin rad dala je gđa Delfina Rajić, istoričar umjetnosti i direktor Narodnog muzeja u Čačku. Prenosimo njene riječi…

„Vera Kekić je umetnička ličnost izrazite osobenosti, autentične stvaralačke osjećajnosti. Ona je raskošnom mišlju bogat slikar sa plemenitim talentom, ali nenametljiva, snažnog umetničkog potencijala.

Uporno, do odricanja od svega, sem stvaralaštva, ona je postepeno usavršavala svoju umetnost, negujući odgovoran odnos prema slikarskom pozivu. Njena ličnost je urezana u samu srž likovnog dela, ona ga vodi, usmjerava, kontroliše i zato njen opus ima jasno određene, povezane i međuzavisne periode, pa predstavlja logičan razvojni proces, homogeni proces, u kome nema neočekivanih odstupanja. Slika je izvorište i odredište svih motiva i htenja da se prihvati četkice, boje i tuša da bi njima nacrtala i obojila svoje spoznaje i snove. Slike Vere Kekić duboko su osećajne, ne traže žurbu, računaju na strpljenje. Potrebno im je vrijeme za rađanje, za oslobađanje palete iz tajne i magične škrinje stvaranja. Slika joj je najčešće senzibilna reakcija na doživljaj stvarnosti.

Od samih početaka njene stvaralačke avanture, njeno slikarstvo izlazilo je iz okvira konvencionalnosti, uobičajene slikarske karijere, a uvek izdvojeno po nekoj neodoljivoj potrebi za svojim specifičnim znakom. U procesu umetničkog stvaranja neophodno je da umjetnik sledi sopstvenu metodologiju, sistem oznaka i simbola, koji upućuju na smisao postojanja. U želji da izrazi sebe do kraja, da iskaže stanje u kome se nalazi, zaokupljena je svojim svetom znakova i pouka.

Na sebi svojstven filozofsko-psihološki način, Vera Kekić u svom slikarstvu prikazuje autentično viđenje sveta. Zamišljena pred tajnom sveta, ona želi da, čudesnom spregom racionalnih, emotivnih i podsvesnih mogućnosti, svet unet u sebe preobrazi u ono što on nije ili ono što jeste, samo u nekoj drugoj dimenziji realnosti. Do znakova duše i duha, do simbola. U svom hodu kroz vreme, na putu ka sebi, naša Vera Kekić nalazi svoje vertikale, suštinska obeležja svog identiteta, poreklo svog moralnog i estetskog senzibiliteta.

Zahvaljujemo joj na gostovanju u našem gradu, sa željom da je traganja za suštinskim vrednostima i dalje vode kroz život, da čine njen put spasenja u modernom dobu u kojem živimo, i da ta iskustva kroz umetnička dela podeli sa nama.“

Delfina Rajić, istoričar umjetnosti, direktor Muzeja

Did you like this? Share it!

0 comments on “Izložba Vere Kekić u Čačku

Comments are closed.